IPL – permanent behandling

Vid borttagning av mörka hår/pigmenterade hår använder vi utöver laser också IPL-ljusteknik.
Hårets färg och struktur är avgörande för resultatet vid ljusbehandlingar. Ju grövre ett hår är desto mer ljus absorberas till den hårsäcken och därmed kan man uppnå en tillfredsställande värmeutveckling i hårsäcken som resulterar i att hårsäckens cellproducerande och
näringstillförande delar dör. Om ett hår är tunt så absorberar inte det hårstrået lika mycket ljus och därmed blir värmeutvecklingen inte heller så hög som det krävs. Att genom ljusbehandling bli av med tunna hår kräver minst dubbelt så många behandlingstillfällen jämfört med grövre hår.

Så fungerar IPL

Enkelt förklarat är det ljusstrålen som söker sig ner i vävnaden och når det mål den är avsedd för. I
de fall man vill ta bort hår, så är det melaninet i hårsäcken som absorberar ljuset som sedan
omvandlas till värme. Värme runt 70ºC förstör hårsäcken så att ett nytt hår inte kan återbildas.

Dessa områden kan behandlas

Överallt på kroppen och i ansiktet där man finner att håren känns irriterande att ha, men inte på
slemhinnor.

Att tänka på vid behandling

Före

Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium två veckor innan.
Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt. Innan man rakar området brukar man ta en digitalbild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällerna.

Efter

Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus i två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé, om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov upprepade gånger.
Det hjälper inte att göra det efter ett tag utan skall göras omedelbart efter behandling så att värmepåföljder inte skall utvecklas.
Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad. Vissa personer får en lätt rodnad. Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck, där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme. I vissa fall kan det bli en sårskorpa, då är det ett tecken på överbehandling.

IPL hårborttagning, priser:

Överläpp, 750:-
Haka, 850:-
Överläpp + Haka, 1100:-
Bikinilinjen, 1200:-
Under ben, 2250:-
Hela ben, 4500:-
Lår + bikini, 2950:-
Armhåla, 1300:-
Rygg, 3900:-
Axlar + skuldror, 1700:-
Bröst, 2000:-
Helkropp, 8100:-
Enstaka, 550:-